3 premii şi o nominalizare Globul de Aur.
Povestea începe cu descoperirea cadavrului Laurei pe malul unui lac, “înfăşurat în plastic”. Ca urmare a desfăşurării anchetei, fiecare locuitor al oraşului este expus treptat cercetării atente şi adesea incomode a agentului Cooper şi a autorităţilor locale, dezvăluindu-se latura întunecată a vieţii multor personaje.
Asemenea multor altor creaţii marca Lynch (în special filmul “Blue Velvet”), “Twin Peaks” explorează contrastul între aparenţele respectabile ale vieţii citadine şi aspectele putrede, ascunse ale vieţii. Serialul se aseamănă cu restul operei lui Lynch prin faptul că este greu de plasat într-un anumit gen cinematografic: din punct de vedere stilistic, serialul împrumută tonul tulburător şi premisele supranaturale ale filmelor horror, oferind simultan o parodie a telenovelelor americane, prin prezentarea melodramaticã a activităţilor dubioase ale personajelor.
Twin Peaks a fost şi încă e un serial cult care a reuşit să strângă foarte mulţi fani în toată lumea. În ciuda succesului său imens, serialul a fost destul de prost înţeles, mulţi fiind atraşi de ciudăţeniile din el, şi mai puţin de mesajul său. Într-adevăr, TP este un serial bizar prin personajele, întâmplările şi locaţiile sale, dar el trebuie privit într-o altă cheie. Lynch, unul din creatorii acestui serial, care a regizat câteva episoade şi a scirs majoritatea lor, a crescut într-o perioadă în care în State conceptul de “Americana” lua tot mai mult contur. E vorba de cultură de masă americană, împânzită de lucruri cât se poate de superficiale, de care americanii se simţeau aproape şi se puteau identifica. Elemente din această cultură erau muzica jazz, basseball, restaurantele de tip diner, sau Superman, eroul impecabil. Era o cultură în masă omniprezentă în serialele adolescenţei lui Lynch. În acele seriale despre suburbiile oraşelor, viaţa era liniştită, nu exista crimă, moarte, insubordonare. Totul era fad, lipsit de viaţă, un ideal marxist. Twin Peaks porneşte de la aceleaşi premise: un orăşel liniştit, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea, unde viaţa îşi urmează cursul liniştit fără conflicte. Însă TP merge mai adânc de atât. Oamenii aici se cunosc şi nu prea, fiecare având o agendă ascunsă, sau un trecut de care nu era mândru. Iar mică societate din TP nu e deloc ideală: regina balului este găsită ucisă, după mai multe contacte sexuale, şi în organism i se găseşte cocaină. Exact opusul conceptului “Americana”. Primul sezon se remarcă prin umorul său şi inteligența ironiilor, al doilea e mai slab, ciudat şi greu de înţeles. Oricum, e unul din serialele care vor rămâne în istorie pentru că a apropiat televiziunea mai mult de arta cinematografică.